Bytt batteri i dag

Røykvarsler er din suverent beste livsforsikring. Vet du at din virker?

Publisert: 30.11.2020 12:58:39

Røykvarslerens dag

1. desember er røykvarslerens dag, og vi oppfordrer deg til å gjøre det til en merkedag for din egen, familiens og naboenes sikkerhet.

Les om hvordan familien i Nes måtte evakuere midt på natta

Hvorfor?

Røykvarsleren gir deg tidlig varsling om brann, og kan gi deg de ekstra minuttene som er forskjellen mellom liv og død. En brann utvikler seg ofte svært raskt, og på bare få minutter kan rommet du oppholder deg i være overtent. Om natten er det avgjørende at røykvarsleren vekker deg slik at du kan evakuere.

Hvor mange må jeg ha?

Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje, men vi i brannvesenet anbefaler at du har flere, og at varslererne er seriekoblet, slik at du er sikker på at du vekkes dersom det begynner å brenne i et rom der du ikke oppholder deg. Det er også påbudt med røykvarsler i fritidsbolig. Les bruksanvisningen for å finne riktig plassering i rommet.

Hvor ofte skal jeg bytte batteri?

Batteriene i vanlige, seriekoblede røykvarslere skal minst byttes årlig, men også når røykvarsleren gir signal om at batterinivået er lavt. Test røykvarsleren månedlig. 

Hjelp en venn

Eldre, bevegelseshemmede og andre som av ulike grunner ikke er i stand til å ta vare på sin egen brannsikkerhet, trenger hjelp. Ta en telefon til noen du vet trenger hjelp til dette, og undersøk hvordan du kan bidra. Smitteverntiltak kan hindre at du selv kan hjelpe, men kanskje de har nære kontakter du kan snakke med? 

Her kan du melde fra hvis du er bekymret for noens brannsikkerhet