Høysesong for boligbranner – sjekk røykvarsleren

Røykvarslerdagen markeres 1. desember, og Øvre Romerike brann og redning oppfordrer alle til å benytte dagen til å sjekke røykvarslerne både hjemme og på hytta. Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje.

Publisert: 01.12.2023 10:35:31

Øvre Romerike brann og redning oppfordrer alle til å sjekke sine røykvarslere og bytte ut røykvarslere som er 10 år eller eldre. Foto: Remi Presttun/ØRB

Når vi nå blar over til desember i kalenderen, er vi offisielt inne i den første av de tre vintermånedene. Dette er en periode hvor vi bruker mer tid innendørs, gjerne tenner levende lys, hygger oss med peiskos og generelt har økt bruk av elektrisk utstyr i hjemmet også i form av julebelysning i vintermørket. Med dette øker også risikoen for brann og behovet for å sikre at røykvarslerne fungerer som de skal er derfor høyaktuelt akkurat nå.

«Røykvarsleren er den minste livredderen i hjemmet. Vinteren og juletiden som vi har foran oss er den tiden på året da det forekommer mest boligbranner, og vi ønsker vi å påminne folk om viktigheten av å sjekke at røykvarslerne i din bolig fungerer som de skal. Det tar bare noen minutter, og kan redde liv», sier Inger Thommessen, kommunikasjonsleder i Øvre Romerike brann og redning.

Vi ønsker vi å påminne folk om viktigheten av å sjekke at røykvarslerne i din bolig fungerer som de skal. Det tar bare noen minutter, og kan redde liv.

Bytt ut eldre røykvarslere

I år retter brannvesenet spesiell oppmerksomhet mot alderen på røykvarslerne. Mange er nemlig ikke klar over at røykvarslere har en begrenset levetid, vanligvis på 10 år.

«Vi oppfordrer deg til å sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Se på datostemplingen bak på røykvarsleren», forklarer Thommessen.

Hun understreker også viktigheten av å ta ansvar for brannsikkerheten til eldre og andre sårbare personer.

«Hjelp gjerne aldrende foreldre, besteforeldre eller en eldre nabo med å sjekke og eventuelt bytte gamle røykvarslere. Dette er dessverre gruppe med høyere risiko for å omkomme i brann, og røykvarslerdagen er en god anledning til å vise ekstra omsorg for de rundt deg," oppfordrer Thommessen.

Røykvarslerdagen er en god anledning til å vise ekstra omsorg for de rundt deg.

Røykvarslere uten batteripute kan være en brannfelle

 I 2020 ble i en undersøkelse utført av Prognosesenteret[1] avdekket at rundt 650 000 av de cirka ti millioner røykvarslere i norske hus og hytter var uten batteripute. Det ble den gang anbefalt å bytte ut denne typen røykvarsler. For mens de fleste røykvarslere med 9-volts batteri har en batteripute med trykknapper som du knepper batteriet fast i, er den en økt for å sette inn batteriet feil i røykvarslere som ikke har slik batteripute.

«Røykvarslere uten batteripute til 9-voltsbatteri bør skiftes ut. Denne advarselen ble sendt ut i 2020, men vi ønsker å gi en ytterligere påminnelse om brannfaren knyttet til disse røykvarslerne da nettopp en slik røykvarsler forårsaket tilløp til boligbrann i oktober i år», sier Thommessen.

Feilmontert batteri gir i seg selv en falsk trygghet da røykvarsleren ikke vil virke som tiltenkt. Men i tillegg er det økt risiko for at batteriet kan da tappes rask for energi og føre til overoppheting og i ytterste konsekvens antennes og forårsake brann i boligen.

«Det er bekymringsfullt for oss i brannvesenet at våre innbyggere potensielt har en slik brannfelle i sin bolig. Røykvarslere skal jo tross alt være en livreddende enhet i folks hjem og ikke utgjøre en brannrisiko i seg selv. Sjekk derfor røykvarsleren din, og invester i nye og gjerne seriekoblede varslere dersom den du har mangler batteripute eller har levd i taket i mer enn 10 år», konkluderer Thommessen.