Odd Einar (68) fikk besøk av brannvesenet

Etter å ha deltatt i en konkurranse arrangert av Øvre Romerike brann og redning på røykvarslerdagen 1. desember, fikk Odd Einar (68) en hyggelig overraskelse da han ble oppringt av brannvesenet som informerte om at han hadde vunnet. Totalt ble fem vinnere kåret, en fra hver av eierkommunene.

Inger Thommessen | Sist oppdatert: 28.12.2023 22:46 | Publisert: 28.12.2023 22:42:40

Med dette besøket fra brannvesenet er boligen til Odd Einar (68) nå enda mer brannsikkert. 

Odd Arne bor sammen med sin kone Aud (66) i deres bolig på Bønsmoen i Eidsvoll. Her har de bodd i 20 år. Denne fredagen er det brannvesenet som ringer på døren utenfor huset der ekteparet har bodd i 20 år. De kommer på besøk for å installere premien han vant, tre nye seriekoblede røykvarslere.  

"Jeg var innomkjøpesenteret på Råholt for et par uker siden og kom i prat med noen hyggelige ansatte i brannvesenet som stod der. Jeg skrev nå ned kontaktinformasjonen min på en lapp for å delta i konkurransen men hadde ingen forhåpninger om å vinne. Derfor ble jeg veldig overrasket da jeg ble oppringt og hadde vunnet", sier Odd Einar. 

Desember og januar er månedene med flest boligbranner 

Trygg hjemme-koordinator Signe Røseplassog branninspektør Roy Kvamme fra Øvre Romerike brann og redning sto for installasjonen av de nye seriekoblede røykvarslerne hos Odd Einar og Aud.De forklarer at fokuset på brannsikkerhet nå i desember er langt fra tilfeldig. 

«Desember og januar er de månedene i året med flest boligbranner, og det er derfor ekstra viktig å tenke over brannsikkerheten hjemme. Røykvarsleren redder liv fordi den varsler tidlig dersom det oppstår brann, og dette kan være forskjellen på liv og død. Samtidig er vi opptatte av å forebygge selve branner, og små forholdsregler både med tanke på sikker bruk av levende lys og elektriske apparater er viktig», forteller Kvamme.  

Røykvarsleren redder liv fordi den varsler tidlig dersom det oppstår brann, og dette kan være forskjellen på liv og død

Aud er enig i at dette er et viktig fokus, spesielt med den forekomsten av boligbranner som har vært i nyhetsbildet både lokalt og nasjonalt den siste tiden og legger til at de selv alltid tar ekstra forholdsregler.  

«Vi er ekstra påpasselige. Vi har stort sett bare LED-lys i husetog bruker kun en sjelden gang levende lys, men da under oppsyn. Vi sørger også alltid for å slå av alt av elektronikk før vi legger oss eller forlater huset. Selv når vi skal en kort tur på butikken, drar vi hverken fra kaffetrakter eller mat på komfyren. Da får heller en av oss bli hjemme mens den andre gjør ærender," sier Aud. 

Ansatt fra brannvesenet undersøker brannslukningsapparat med lommelyktUnder besøket ble også brannslukningsapparatet i huset kontrollert. 

Dette er Trygg hjemme-koordinator Signe veldig glad for å høre. Hennes arbeid i brannvesenet retter seg spesifikt motde gruppene i samfunnet som er mer utsatte for å omkomme i brann.  

"De fleste alvorlige branner skjer i folks boliger og risikofaktorer som høy alder og redusert mobilitet øker dessverre sjansene for å omkomme i brann. Når vi vet dette og samtidig vet at det er et mål at stadig flere eldre mennesker, også de med redusert boevne, skal bo hjemme, er det svært viktig for oss i Øvre Romerike brann og redning å ha målrettet innsats og fokus på de av våre innbyggere som tilhører disse risikogruppene", sier Signe. 

De fleste alvorlige branner skjer i folks boliger og risikofaktorer som høy alder og redusert mobilitet øker dessverre sjansene for å omkomme i brann.

Anbefaler seriekoblede røykvarslere 

Besøket hos Odd Einar er en del av denne målrettede innsatsen for å sikre at flere eldre har fungerende røykvarslere og samtidig informere om de brannsikkerhetstiltakene som er viktig å ha i hjemmet. Øvre Romerike brann og redning har siden starten av desember rykket ut til flere boligbranner hvor røykvarsleren ikke har fungert som den skal.  

"Å ha seriekoblede røykvarslere i hjemmet er som å ha et ekstra sett med øyne og ører. Når én varsler, varsler alle. Dette reduserer reaksjonstiden betydelig og gir beboerne ekstra verdifull tid til å reagere og evakuere trygt", forklarer Roy.  

Å ha seriekoblede røykvarslere i hjemmet er som å ha et ekstra sett med øyne og ører. Når én varsler, varsler alle. Dette reduserer reaksjonstiden betydelig og gir beboerne ekstra verdifull tid til å reagere og evakuere trygt.

Ansatt fra brannvesenet holder en røykvarslerOdd Arne og Aud fikk innstallert tre nye seriekoblede røykvarslere i huset. En varsler soverommet, en mellom kjøkken og stue og en varsler i underetasjen. 

Hjemme hos Aud og Odd Einar kunne man se flere røykvarslere montert rundt omkring i huset, men disse var ikke seriekoblede. I tillegg kunne de vise frem en svært gammel røykvarsler montert på veggen i gangen inn mot stuen. Hvor gammel denne var, visste de ikke. Men den fulgte med huset da de kjøpte de flyttet inn for 20 år siden. Utrolig nok ga den fortsatt fra seg lyd når de testet den, men de visste godt at det ikke var denne varsleren de skulle ha størst lit til.  

«Røykvarslere er som alle teknologiske enheter og har en levetid. Etter 10 år vil pålitelighet reduseres, og de skal da erstattes med nye.», avslutter Signe.