VG - Årets navn

Leirskredet som forandret våre liv.

Publisert: 21.12.2021 14:42:14

Det er med stor ydmykhet, stolthet, respekt og anerkjennelse Øvre og Nedre Romerike brann og redning på vegne av en stor nasjonal redningsfamilie i dag har mottatt prisen «årets navn» i VG. Prisen deles ut på bakgrunn av den enorme redningsinnsatsen mennesker og aktører fra hele Norge sto sammen om i minuttene, timene og dagene etter det mest alvorlige leirskredet i Norge på 128 år ble utløst onsdag 30. desember 2020.

For innbyggerne i Gjerdrum og for oss som lokalt brannvesen, ble livene brått snudd på hodet denne kalde desembernatten. 11 liv, inkludert et ufødt barn, ble revet bort av leiren. Vi skulle så gjerne ha endret på historien, og vil nok alltid føle på tapet.

Da de gode kreftene fant hverandre

Liv ble reddet denne natten. Mennesker som sto i fare for å bli tatt av raset, ble raskt hentet ut fra sine boliger i siste liten. Risikoen var høy. Redningsmannskaper fra nær og fjernt jobbet med «hjerte utenpå drakta». Helikoptrene hentet ut overlevende fra hustak og vrakrester i skredgropa. Voldsomme masser av leire ble forsert på flytebroer til fots og vrakrester og bygningsdeler ble nøysomt plukket fra hverandre i søken etter overlevende.

Kommunehuset ble fylt av mennesker med ett felles mål; å bidra til et mest mulig effektivt arbeid for å redde samt ivareta alle de menneskene som direkte eller indirekte ble berørt av skredet. Hoteller åpnet sine rom, mat og klær kom i kolonner. Varme klemmer og en skulder å gråte på var aldri langt unna.

I lys av tragedien, er dette også historien om de gode kreftene som fant hverandre. En enestående innsats fra et samlet lag av profesjonelle og frivillige aktører fra hele nasjonen. Det er dette samvirke vi nå hedres for. Et samvirke som viser både handlingskraft, styrke, hjerterom og empati det er lov å være skikkelig stolte av. Denne prisen dedikeres til alle våre kolleger, samarbeidspartnere og frivillige som sto i dette sammen med oss i noen intense dager.

Tusen takk og gratulerer alle sammen!

Ting blir aldri som før…

Våre tanker går først og fremst til de som nå må feire jul uten sine kjære. Til de som brått mistet sine hjem og fikk livene snudd på hodet, og til alle innbyggere i Gjerdrum kommune som direkte eller indirekte ble berørt av denne tragedien.

Vi glemmer dere aldri!