INNHOLD

Lading og elektriske apparater

Brann i elbil øvelse

Elbil

Trygg lading av elbil

Lader du elbilen trygt? Slik forebygger du overbelastning og brann i det elektriske anlegget hjemme:

Nyinstallasjon av lader for elbil

Ved nyinstallasjon av lademulighet hjemme skal det installeres ladestasjon (mode 3). Dette utstyret består av en ladeboks som er fastmontert på veggen og en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lengre tid. Ved bruk av ladeboks vil ladingen bli enklere, tryggere og raskere.

Lading via vanlig stikkontakt

Ladeløsning via vanlig stikkontakt er i utgangspunktet ikke lengre tillatt og man bør etterstrebe å installere en ladestasjon.

Du kan nødlade via vanlig stikkontakt, men det er ikke tillatt å benytte skjøteledning (står i brukerveiledningen til bilen). Følg godt med på kontakten og vær tilstede under lading, varmegang kan forekomme.

Har du hatt en elektriker til å installere en dedikert kurs med stikkontakt med maks 10 ampere med jordfeilbryter type B før juni 2022 kan du fortsatt bruke denne til lading av elbil (mode 2). Husk å benytt oppheng av ladeboks i kurv eller krok, kontakten kan nemlig bli ødelagt av vekten av ladeboks og kabel med påfølgende varmegang.

Veileder om lading av El-bil

Finn råd og tips for hvordan du best lader elbilen din i en veileder fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Veilederen inneholder også krav til borettslag og sameier, veilederen elbil-lading og sikkerhet.

Det finnes også mye informasjon om trygg lading av el-bil på www.sikkerhverdag.no.

Veilederen tar for seg følgende emner:

  • Etablering av ladepunkter
  • Bruk av eksisterende kontakte
  • Skjøteledninger skal ikke benyttes
  • Krav til periodisk sjekk av ladesystem i borettslag/sameier
  • Teknisk informasjon om etablering av ladepunkter og fordeling av kostnader
  • Elbiler, lading og brannfare
  • Krav til brannsikring i bygning
Lading av elbil i borettslag og sameier

Informasjon om lading av elbil i borettslag og sameier finner du her.

Les mer i DSB sin veileder eller www.sikkerhetsportalen.no

 

 

Ladevettreglene

Kjenner du ladevettreglene? 

Vi får stadig flere ladbare artikler i hjemmet - fra mobiltelefoner og nettbrett til sparkesykler og biler, verktøy, tannbørster og klokker.  

Tenker du på sikkerheten når du lader? 


(Klikk for å gjøre bildet større)

Årsaker til boligbrann og brannstatestikk

Elektrisk utstyr eller anlegg er årsaken til halvparten av alle boligbranner i Norge. Riktig bruk av elektrisk utstyr kan gjøre brannfaren mindre. Her kan du søke i brannstatistikken.  

 

 

Elektriske apparater

Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater, samt feil og mangler ved elektriske anlegg, er årsaken til nesten halvparten av alle boligbranner i Norge. Om natten vil reaksjonstiden din være mye lenger, og dermed øker også faren for liv og helse. Vi fraråder derfor å bruke elektriske produkter eller lade når du ikke er våken og tilstede. 

Les også om elsikkerhet på Elsikkerhetsportalen.no 

Hvitevarer

Komfyr
Ikke lag brann til nattmat! Komfyren er en absolutt versting i brannstatistikken. Hver tiende dødsbrann starter på komfyren fordi folk glemmer eller sovner fra matlagingen. Disse brannene skjer ofte på nattestid. Husk derfor at det er tryggere å spise ute enn å lage mat på komfyren hjemme om du er sulten, trøtt og full.

Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketromler
Vaskemaskiner og tørketromler er vanlige brannårsaker. Bruk vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen bare når du er våken og tilstede. Rengjør lofilteret i tørketrommelen hver gang etter bruk. Tette lofiltre kan gi høy varmeutvikling og føre til brann.

 

Elektrisk utstyr

Oppladbare duppeditter
Mobiltelefoner, laptoper og andre elektroniske ting bør hverken lades om natten eller når du forlater boligen. Oppladbare batterier er ikke ment for å lade i flere timer enn nødvendig, og vil bli ødelagt over tid. Dette kan i verste fall føre til brann. Det er derfor viktig at oppladbart utstyr kun blir ladet opp under tilsyn og at ladingen avsluttes når batteriet er fullt.

Flyttbare varmeovner
Vi anbefaler at flyttbare varmekilder kun brukes som tilleggsoppvarming og at man er tilstede ved bruk av disse. Ingen elektriske varmeovner må tildekkes når de er i bruk. Det kan føre til overoppheting og brann. Ovner skal kobles til en stikkontakt i det rommet den skal stå. Ikke bruk skjøteledning. Bruk kun fastmonterte panelovner på barnerom.

Termostatstyrte apparater
Mange apparater som brukes daglig i husholdninger, som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende er utstyrt med termostat. Går termostaten i stykker, kan temperaturen på kort tid øke og forårsake brann. Trekk derfor alltid ut støpselet på termostatstyrte elektriske apparater når de ikke er i bruk.

Følg bruksanvisningen
Følg alltid bruksanvisningen for de enkelte elektriske apparatene, både når det gjelder bruk og vedlikehold. Bruk ikke apparater til andre ting enn det de er tiltenkt og laget for. Forsøk deg heller ikke som «hobbyreparatør» – overlat reparasjoner til fagfolk. Installer røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.

Unngå bruk av skjøteledning

En tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000 watt ikke skal kobles til med skjøteledning. Apparater som bruker mye strøm krever ledninger som er tilpasset «mengden» strøm som skal passere. Om du kobler disse til via skjøteledning, kan du risikere at dimensjonene ikke er kraftige nok. Dette kan igjen føre til brann. Panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner er eksempler på apparater som aldri skal kobles til med skjøteledning.

Publisert: 29.03.2023 10:27:18
Sist endret: 11.04.2023 09:18