Røykvarsler

Undersøkelser viser at røykvarslere redder minst 10-15 liv hvert år i Norge. For å være sikker på at røykvarslerne fungerer, pass på at den monteres riktig, at du har nok røykvarslere og at de testes og vedlikeholdes jevnlig.

Brannvarsler og batterier

Lovkrav til røykvarsler  

Har du flere etasjer, skal du nå ha minimum én røykvarsler per etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når alle dører er lukket. Med oppholdsrom i én del av huset, og soverom i en annen del, kan det være at du må ha enda flere røykvarslere i boligen. Eieren av boligen har ansvaret for å anskaffe og montere røykvarslere. Brukeren av boligen har ansvaret for å teste røykvarslerne og skifte batteri.

Riktig plassering

Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten. Sørg for at røykvarslerne vekker alle som sover.

  • Røykvarslere skal normalt monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Sjekk alltid monteringsanvisningen.
  • Ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.
  • Du bør minst ha én røykvarsler per 60 kvadratmeter.
  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.
  • Røykvarslerne skal kunne høres tydelig på alle soverom når alle dører er lukket.
  • Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom. Installer også røykvarsler i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.
Seriekobling

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Husk at du kan koble røykvarslerne sammen slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Du kan koble røykvarslerne sammen enten trådløst eller med kabel.

Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen. Slik seriekobling virker på den måten at når én røykvarsler piper et sted, så piper de andre røykvarslerne samtidig. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje.

Sjekk og vedlikehold

Det er lite vits å ha røykvarslere hvis de ikke fungerer. Faktisk så er det slik at halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger hvor røykvarslerne ikke virker. Pass på at røykvarslerne fungerer i boligen din.

Alle røykvarslere bør testes med jevne mellomrom, helst én gang i måneden. Test røykvarsleren ved å holde «test-knappen” inne noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varsler.

Hvis den gir fra seg små pip betyr dette at du må skifte batteri. Bytt batteri og sjekk at det fungerer ved å trykke på testknappen. Batteriet bør byttes minst én gang i året (med mindre batteriene er laget for flerårsbruk).

En god huskeregel er å bytte batteriet 1. desember hvert år, som er røykvarslerdagen.

En røykvarsler bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. Hvis den er montert i et rom med mye støv og skitt bør den byttes ut oftere, da støv og skitt kan gjøre detektoren ustabil. Det er også derfor røykvarsleren bør rengjøres jevnlig. Du kan bruke trykkluft eller en støvsuger på lav innstilling til å forsiktig rengjøre varsleren.

Publisert: 17.03.2023 14:42:14
Sist endret: 19.04.2023 11:05