Slokkeutstyr

Brannslukningsapparat

Lovkrav til slokkeutstyr 

Alle boliger skal ha egnet slokkeutstyr. Det kan enten være en husbrannslange eller brannslukningsapparat med skum eller pulver. Skum – og pulverslokkere som selges på markedet skal være testet og godkjent. I tillegg skal de være røde. Slokkeutstyret skal monteres lett tilgjengelig og må kontrolleres jevnlig. Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere slokkeutstyr samt å kontrollere at utstyret er i orden. 

Apparater

Brannslokkeapparat
De mest vanlige brannslokkeapparatene kan deles i to typer: skum og pulver. Slike apparater slokker effektivt de fleste typer branner som kan oppstå i hjemmet. Apparatene er merket med hvilke typer branner de kan slokke. Et pulverapparat inneholder et fint pulver som legger seg over og kveler flammene.

Pulverapparat
Er lett å ta med seg og kveler en brann effektivt. Det kan brukes på alle typer branner. Det tømmes imidlertid på 10-20 sekunder. Er pulverapparat det eneste slokkemiddel i boligen må det være på minst 6 kilo.

Skumapparat
Inneholder vannbasert skum som slokker brann ved kvelning og nedkjøling samtidig. Skumapparat som eneste slokkemiddel må enten være 9 liter, eller 6 liter med slokkeeffekt på minst 21A. Et skumapparat på 9 liter tømmes på 20-30 sekunder.

Begge de to typene apparater er godkjente som slokkeutstyr. Skumapparater må lagres frostfritt, mens pulverapparatene ikke trenger det. Dette er noe man kan tenke på når man for eksempel kjøper brannslokkeapparat til hytta.

 

 

Husbrannslange

Husbrannslangen har ubegrenset slokkekapasitet. En husbrannslange er en forsterket vannslange rullet inn på en fastmontert eller flyttbar trommel. Husbrannslangen skal være fast tilkoblet en vannkran. Kravet er at slangen skal kunne trekkes ut til alle rom. Slangen skal ikke være lenger enn 30 meter. Gjør deg kjent med hvordan du bruker husbrannslangen. En hageslange er ikke godkjent som husbrannslange. Det er viktig å merke seg at vann ikke kan brukes mot brann i fettgryter, bensin og andre flytende stoffer. Brann i fettgryter kan lett slokkes ved å legge på grytelokket. Trekk gryten vekk fra platen og skru av strømmen.

 

 

Vedlikehold

Både skum- og pulverapparater må ha et visst trykk for å fungere. Pilen på trykkmåleren på toppen av apparatet skal stå på det grønne feltet. Dette bør du sjekke en gang i kvartalet. Kontrollerer at forseglingen eller plomberingen på toppen av apparatet ikke er brutt, og at apparatet ikke har skader eller rust. Apparater med pulver skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll/service hvert 5. år og på utvidet kontroll og service hvert 10. år. Apparater med skum skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll/service hvert 5. år eller etter produsentens anbefaling. For apparater i næring gjelder egne regler.

 

Vedlikehold av husbrannslange

En husbrannslange kan du kontrollere selv og det bør du gjøre en gang i året. Slik gjør du det:

  • Rull ut hele slangen.
  • Kontroller at kranen fungerer.
  • Sjekk at slangen ikke er morken eller sprukket.

 

Publisert: 20.03.2023 22:48:22
Sist endret: 19.04.2023 11:07