INNHOLD

Brannopplæring i barnehager

Barn er en viktig målgruppe for oss, og derfor har vi ett eget opplæringsprosjekt for barnehagene. Vi har også med Bjørnis på laget, som hjelper barnehagene å formidle brannforebyggende kunnskap til barna.

Seks skolestartere ved brannbil

Målet med vårt arbeid er å sette fokus på brannsikkerhet for å skape varige og gode holdninger til brannvern hos barna, familiene deres og barnehagepersonellet. På denne siden har vi samlet informasjon, lenker og filmsnutter som inspirasjon for videre opplæring og aktiviteter i barnehagene.

Skolestarterkampanjen

Hvert år inviterer Øvre Romerike brann og redning alle skolestartere i vår region til brannstasjonsbesøk. Dette kaller vi skolestarterkampanjen!  

Kampanjen går over ett par uker i mai/juni måned, og alle barnehagene mottar på vårparten invitasjon med mulighet for å melde seg på og delta. Under besøket på brannstasjonen får barna et skreddersydd program med både undervisning, deltakelse og moro. Blant annet viser vi frem brannbilene og utstyr, lar barna gå på poster for å lære om brannforebygging og lar barna få prøve å spyle med vann. Og ja, Bjørnis kommer selvfølgelig innom for å dele ut bamseklemmer og danse sammen med barna.

Brannbamsen Bjørnis

Bjørnis jobber sammen med oss om opplæring i barnehagene for skolestarterne.

Alle barnehager oppfordres til å bruke brannvernopplæringen med Bjørnis. Materiell kan bestilles mot liten kostnad på Bjørnis sine egne nettsider for barnehager. 

Brannøvelse 

Alle barnehager skal gjennomføre brannøvelser. 

Les om brannøvelse i barnehagen på Bjørnis sine nettsider. 

Tips til brannforebyggende aktiviteter i barnehagen 

Aktiviteter med Bjørnis

På Bjørnis sine aktivitetssider kan dere finne mye gøy:

Perleoppskrifte, spå og fargeleggingsark

Alle sangene finner dere også på Bjørnis sine nettsider

 

Andre aktiviteter

Spyle med brannslange/hageslange

Dersom barnehagen har husbrannslange kan denne trekkes ut på uteområdet. Man kan også velge å benytte hageslangen. Barnehagen kan gjerne spyle på en tegning av en brann eller en annen egnet gjenstand. 

Røykvarsler

Se på en røykvarsler sammen med barna og snakk om hvordan den virker.

Ta ut og vis fram batteriet. I forbindelse med test av røykvarsleren kan barna gjerne øve seg på å gå lavt/krabbe under røyk mot egnet nødutgang.

Leke gjemsel

Når en voksen starter røykvarsleren skal alle komme fram og stelle seg i brannrekke.

Nødnummer

Lag små plakater med nødnummer på som barna kan ta med seg hjem.

Lek «Blås ut flammene»

Del gruppen i et stort lag med flammer, og et mindre lag med brannkonstabler. Flammene løper rundt i rommet, mens brannkonstablene skal slokke dem med et lite teppe eller lignende. Blir du sloknet må du stå stille. Hvis noen hvisker til flammen «tenn lyset» så våkner flammene til live igjen.

Brannbingo

Lag et enkelt skjema hvor barna skal krysse av når de finner brannrelaterte ting i barnehagen som slokkeutstyr, brannteppe, rømningsvei, røykvarsler, førstehjelpsutstyr, nødnummer osv.

   

 

Publisert: 15.03.2023 19:51:06
Sist endret: 18.12.2023 10:54