Forebyggende avdeling
Telefontid: 09.00 - 14.00 (hverdager)
En verdibergingsplan hjelper brannvesenet å avgjøre hva som skal berges ved uønskede hendelser, og redusere tapene av kunst- og kulturverdier.
Ved uønskede hendelser som brann eller vannskader i museer, kirker, samlinger, arkiv eller fredede bygg, er det stor fare for at uerstattelige kunst- og kulturverdier går tapt.
Brann- og redningsvesenene har derfor utviklet en mal for verdibergingsplan, som kan brukes av forvaltere av kunst- og kulturminner. Der det finnes en verdibergingsplanen vil brannvesenet bruke den aktivt i beslutningsprosessene under uønskede hendelser. Verdibergingsplanen skal også legge til rette for brannvesenets berging av verdier under en innsats, når dette vurderes som gjennomførbart.
Virksomheter som forvalter kunst og kulturminner bør lage en verdibergingsplan.
Verdibergingsplanen inneholder nødvendige og relevante opplysninger i et oppsett som brannvesenets innsatspersonell er kjent med, slik at brannvesenet har forutsetninger for å gjøre en best mulig jobb.
Dette omhandler blant annet tydelig prioriteringsliste og plantegninger med plassering av verdier. Planen må også inneholde bergingskort med mer detaljert informasjon. Bergingskortene tilhører verdigjenstandene, og gir en instruks for berging og sikring av enkelt gjenstander eller rom.
Verdibergingsplanen skal skrives ut enkeltsidig i liggende A3-format. Sidene lamineres og settes inn i en perm.
Planen kan f.eks. oppbevares i et låsbart skap eller safe merket med "RVR" (restverdiredning) i tilknytning til brannsentralen.
Forvaltere av kunst- eller kulturminner har ansvaret for at verdibergingsplanen er oppdatert og tilgjengelig for brannvesenet. Dette må dere ha rutine for. Dersom planen ikke er oppdatert etter endringer, kan den i utgangspunktet ikke benyttes under en innsats.
Kirkelig arbeidsgiver (KA) og Riksantikvaren har utarbeidet veiledninger for hvordan en verdigbergingsplan kan utarbeides for kriker. Dette er en veileder for eiere og forvaltere av kirker som skal lage verdibergingsplaner for sine bygninger. Se følgende linker for veiledere og maler:
Veileder for utarbeidelse av verdibergingsplan for kirker (Riksantikvaren)
Verdibergingsplan og maler for kirker (Hovedorganisasjonen KA)
Mal for verdibergningsplan - kirker
Verdibergingsplan eksempel for kirker
Andre lenker:
Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)
Publisert: 18.12.2023 10:44:52
Sist endret: 29.08.2024 13:39